фото

Міжнародна ніч кажанів
в Україні – 2013


 

Про Міжнародну ніч кажанів можна почитати тут.

У 2013 році Міжнародну ніч кажанів святкували в двох українських містах – Кам’янці-Подільському та Харкові. Нижче – стислий репортаж з місць подій.

 

ХАРКІВ

Міжнародні ніч кажанів у Харкові святкували вже вдруге. У 2013 році вона відбулася 14 вересня. Як і минулого року, "Ніч" проходила у Харківському зоопарку. На запланований початок акції, о 17-00, в приміщенні зооклубу Харківського зоопарку зібралося більше 120 чоловік (школярі, юннати, студенти, пенсіонери, батьки з дітьми, співробітники університету та зоопарку).

Програму "Ночі" було відкрито розповіддю з мультимедійною презентацією про те, хто такі кажани, та про особливості життя кажанів у містах (підготовлена спеціалістами УЦОК – Альоною Гукасовою, Антоном Влащенко та Ксенією Кравченко). Слухачі отримали відповіді на питання, пов’язані з міфами про кажанів, а також змогли дізнатися, що робити у разі зустрічі з кажаном.

Після лекції гостям продемонстрували живих тваринок (лилика пізнього, руду вечірницю, вуханя бурого та крилана єгипетського). На завершення учасники акції здійснили екскурсію по вечірньому зоопарку, прослухавши розповідь про кажанів та інших нічних тварин. За допомогою спеціального пристрою – ультразвукового детектору, гості змогли почути звуки кажанів. У завершенні вечору гості отримали інформаційні буклети про кажанів, календарі та наклейки з портретами кажанів.

Організаторам акції дуже приємно, що харків’янам було цікаво присвятити суботній вечір вивченню загадкової групи тварин – кажанів.

Фінансову підтримку у друці інформаційних матеріалів надали Німецьке федеральне міністерство навколишнього середовища, охорони природи та ядерної безпеки (в рамках програми EUROBATS) та МБФ "Фонд Олександра Фельдмана".

 

КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ

Міжнародну ніч кажанів в Кам’янці цього року відмітили 20 вересня відкритої лекцією, яка проходила в офісі НПП "Подільські Товтри".

В офісі національного парку зібралися близько 20 учасників різного віку – від 3-х до 50-ти років. Серед них – працівники парку, викладачі та студенти КПНУ імені Івана Огієнка, вчителі міського ЕНЦУМу. Спочатку разом переглянули документальний фільм про рукокрилих, потім організаторами акції було представлено доповідь проблем збереження кажанів. На завершення усім учасникам заходу були роздані пам’ятні листівки з цікавою інформацією про рукокрилих НПП "Подільські Товтри".

Укладання: О. Годлевська

 

 повернутися

20.11.2013